Veel gestelde vragen.
Geven ledlampen meer licht per Watt dan hogedruknatriumlampen?

Neen, onze ledlampen stralen minder licht per Watt uit dan hogedruknatriumlampen. Toch zijn ze tot 70% efficiënter, dit komt omdat ze enkel de lichtfrequenties uitstralen die planten optimaal opnemen om aan fotosynthese te doen. (zie hoe werken ledlampen link1 en link2)


Zijn ledlampen rendabel?

Ledlampen zijn rendabel, omdat ze veel minder elektriciteit gebruiken dan Hogedruknatriumlampen en omdat ze veel langer meegaan. Dit alles zorgt ervoor dat ledlampen hun aankoopprijs verschillende malen terugverdienen in hun levensduur. (bereken hier uw voordeel)


Waarom verzwakken/sterven mijn planten in de winter?

In de winter is er in onze streken 10 maal minder licht in de winter dan in de zomer. Planten teren dan op hun reserve (knollen ed.). Als zij niet genoeg reserve hebben worden zij zwakker. Planten die niet inheems zijn, meestel Zuidelijke planten, kunnen niet genoeg reserve aanmaken om onze donkere winters door te komen. Zij zouden dan ook best extra licht krijgen.


Mijn planten worden te lang en ijl, hoe komt dit?

Planten die veel rood licht krijgen, bijvoorbeeld als ze in de schaduw of in een serre staan denken dat ze naar de zon toe moeten groeien. Zij hebben een tekort aan kortegolflengtelicht. Dit kan gecorrigeerd worden door een SUN ledlamp boven uw planten te hangen, deze bevat een grote hoeveelheid van dit kortegolflengtelicht. link


Zijn alle ledlampen hetzelfde?

Wij hebben onze ledlampen zelf samengesteld en zij zijn dus stuk voor stuk uniek en nergens anders te verkrijgen.


Hoe bereken ik de beschenen oppervlakte van een lamp?

Hier kunt u het de beschenen oppervlakte berekenen per lamp.
(link naar berekeningsding dat ik nog niet heb gegeven ?Hoe lang gaan onze ledlampen mee?

Onze HIGHPOWER ledlampen met ventilatorkoeling worden verwacht tot 50 000 branduren mee te gaan. (zie levensduur) Dit is vergelijkbaar met de lamp 7.5 jaar lang 18 uur per dag te laten branden. Ledlampen zijn dus een aanschaf voor decennia.


Wat is het verschil tussen het Standard en het SUN-model?

Het SUN model bestaat uit meerdere ledsoorten van een hogere kwaliteit, deze zijn dan ook duurder om te produceren. Testen hebben uitgewezen dat het SUN model efficiënter is dan het Standard model om planten te laten groeien en bloeien. (link) Ook zorgt het SUN model voor sterkere planten en voor minder parasieten door de toevoeging van UV licht en de verhoging van de dosis kortegolflengtelicht. Standard modellen zijn dan weer goedkoper. (link)Ik wil maar enkele planten bijlichten, welke lamp gebruik ik best?

Als U minder dan 1 vierkante meter wil bijlichten, gebruikt u best een mix lamp, van 12 of 21 Watt afhankelijk van de grootte van de planten. Deze lampen hebben speciale lenzen zodat het licht geconcentreerd kan worden op een kleinere opppervlakte. (link)


Kan ik 24 op 24 mijn planten bijlichten?

Dit mag u niet doen, ook planten hebben rust nodig. Afhankelijk van de plant en van het seizoen moet u een minimum van 6 à 8 uur donkerperiode voorzien.


10 uur bijlichten lijkt me ondanks het geringe energieverbruik vrij duur, kan ik ook minder bijlichten?

Onderzoek heeft aangetoond dat enkele uren per dag bijlichten een enorm positief effect heeft op planten. Doe dit bij voorkeur s'avonds wanneer het contrast met het buitenlicht het grootst is, zo heb je minimum energieverbruik en maximum efficiëntie.


Hoe kan ik de spots aansluiten?

Alles spots, behalve de 21 Watt mix, hebben een normale E 27 fitting. Deze kan u in de meeste doe-het-zelvers wel vinden, alle gloeilampen hebben immers ook een E27 fitting. De 21 Watt mix lamp heeft een E 40 fitting die wordt bijgeleverd bij de lamp zodat u hem makkelijk zelf kan aansluiten.


Waarom zijn de tests met Ledlampen in de tuinbouw tot hiertoe mislukt?

De testen met Leds in de tuinbouw zijn niet gelukt omdat er gebruik werd gemaakt van zeer kleine ledjes van de vorige generatie. Wij gebruiken high power leds van de nieuwe generatie die veel meer licht uitstralen. Onze testen wijzen uit dat leds zeker hun mannetje kunnen staan tegenover HPS-lampen en dat binnen afzienbare tijd de tuinbouw hierop zal overschakelen.


Hoe worden de serremodellen opgehangen?

Aan de serremodellen zijn afhankelijk van het type (4 voor de 90 en 120 Watt versies en 3 voor de 50 Watt modellen.) een aantal bevestiginspunten. Standaard bijgeleverd zijn ook zijn bevestigingskoordjes uit staal die samenkomen in 1 haak.